Kompotovaná letní jablíčka

Seznam surovin

  • jablka (menší, zdravá, nepomlácená)
  • cukr 450 gramů (na 1 litr vody)
  • voda
Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

V čistém hrnci svaříme vodu s cukrem.

Jablíčka dobře opereme v čisté vodě, stopky ponecháme a bubáky odrolíme. Větší zavařovací sklenice i víčka dokonale vymyjeme vařící vodou. Naskládáme do nich jablíčka, zalijeme je připraveným nálevem, uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce (nebo do velkého hrnce, na jehož dno jsme položili dřevěnou podložku nebo složenou starou utěrku), naplníme ho vodou tak, aby sklenice byly zcela ponořené, zahřejeme a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C.

Pak sklenice vyjmeme z horké vody a necháme volně vychladnout.

Poznámka k receptu

Vynikající jsou i malá letní jablíčka zavařená na způsob okurek. Do každé menší sklenice s jablíčky přidejte 2 zrnka pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list a 1 lžičku hořčičného semínka, vše zalijte prochladlým nálevem svařeným z 1,75 l vody, 6 dl octa, 170 g krupicového cukru, 80 g soli a 20 tablet umělého sladidla (Sacharinu), uzavřete a sterilujte. Asi po 14 dnech můžete jablíčka použít například k pečenému vepřovému masu.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...