Malinová šťáva
Seznam surovin
- maliny 1,5 kilogramu
- cukr krupice 1 kilogram
- voda 5 decilitrů
- kyselina citronová 1 lžička (lze ji nahradit šťávou z 1 citronu)
Postup přípravy
Maliny pečlivě přebereme, zbavíme nečistot a nasypeme je do porcelánové nebo keramické mísy. Přidáme kyselinu citronovou (nebo vymačkanou a přecezenou citronovou šťávu) a vše rozmačkáme na kaši. Zalijeme ji vodou a takto necháme několik hodin odpočinout. Pak směs nalijeme do hrnce, přivedeme za občasného zamíchání k varu a necháme prochladnout.
Mírně vlažnou šťávu přelijeme přes čisté plátno do čistého hrnce, vmícháme do ní cukr, přivedeme k varu a asi 2 minuty povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu.
Ještě horkou šťávu nalijeme do dokonale čistých vymytých lahví, zazátkujeme je, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout (aby lahve nespadly, můžeme je nechat vychladnout ve kbelíku vyloženém utěrkou).
Načítám komentáře...