Meruňkový džem s meduňkou
Seznam surovin
- meruňky 1 kilogram
- cukr krupice 500 gramů
- meduňka 3 snítky
- šťáva citronová (ze 2 citronů)
Postup přípravy
1. Meruňky nakrájejte na kousky, zasypte cukrem, zlehka promíchejte a přiklopte. Nechte odležet několik hodin nebo i přes noc.
2. Po odležení by měly meruňky plavat ve vlastní šťávě a všechen cukr by měl být rozpuštěn. Pokud chcete, rozmixujte je dohladka. Přendejte směs do nejširší pánve, jakou máte, nebo prostorného litinového hrnce a přidejte nasekané lístky meduňky. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni asi 20 minut, dokud džem nezhoustne.
3. Nezapomeňte sbírat pěnu. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a směs ještě zatepla plňte do horkých, sterilizovaných sklenic. Pečlivě je zavřete a obraťte dnem vzhůru. Případně je můžete pro jistotu zavařit.
Poznámka k receptu
- Svěží chuť džemu oceníte na chlebu i v koláči. Odležením v cukru získáte jednak čas (v případě, že se vám po náročném sběru do zavařování už moc nechce), jednak džem zcela bez chemie.
- Ingredience na 500 - 700 ml.
Načítám komentáře...