NEJLEPŠÍ OSTRUŽINOVÝ DŽEM
Seznam surovin
- ostružiny 1,5 kilogramu
- cukr krupice 500 gramů (500-800g)
Postup přípravy
1. Ostružiny operte a rozmixujte tak dohladka, jak to jen půjde. Pak doporučujeme směs propasírovat – je to sice otrava, ale hladký džem za to stojí. Do hladké ostružinové dřeně vsypte cukr, stačí v poměru 2:1 ve prospěch ostružin, dávkujte ho ale i podle sladkosti plodů. Promíchejte a nechte směs odstát pár hodin nebo i přes noc, aby se cukr částečně rozpustil.
2. Na plotnu připravte pánev a naběračkou do ní vlijte asi 400 ml směsi. Vařte na středním ohni a občas promíchejte. Mezitím vypařte sklenice. Asi za 20 minut by džem měl být zhoustlý (záleží na velikosti pánve a na tom, zda džem máte raději tekutější, nebo pořádně pevný), zkuste ho kápnout na namražený talířek. Pokud kapka rychle ztuhne, je čas na přesun do sklenic. S naplněnými sklenicemi pokračujte, jak jste zvyklí – někdo je jen otočí dnem vzhůru a nechá vychladnout, jiný pro jistotu zavařuje.
Poznámka k receptu
Nejlepší recept na světě jsme si vypůjčili od Maškrtnice. Nepotřebujete nic jiného než ovoce a cukr, pektin přidávejte pouze u ovoce, které ho má přirozeně málo. Ostružiny (ale i meruňky, rybíz nebo jahody) ho nepotřebují, trochu ho dejte pouze k velmi přezrálým plodům. ¨
ASI 1 LITR DŽEMU ODLEŽENÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...