POŠÍROVANÉ HRUŠKY
Seznam surovin
- hrušky 4 kusy
- Marsala 250 mililitrů
- cukr krystal 3 lžíce
- anýz 1 lžička
- skořice 1 kus (celá)
- badyán 1 kus
- pomerančová kůra (z 1/2 pomeranče)
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- nové koření 1/4 lžičky (mleté)
- pepř růžový 1 lžička (mletý)
Créme anglaise:
- smetana na šlehání 450 mililitrů
- cukr krystal 60 gramů
- semínka (z 1 vanilkového lusku)
- máslo 100 gramů
Postup přípravy
1. Do širokého kastrolu nalijte víno, nasypte cukr a koření. Za občasného promíchání svařte na 1/3 objemu a přeceďte přes jemné síto do nádoby, ze které se bude tekutina dobře nalévat. Hrušky oloupejte, pokapejte citronovou šťávou a každou vložte do uzavíratelného igelitového sáčku. Zredukované a okořeněné víno rozdělte rovnoměrně ke všem hruškám, co nejvíc vytlačte vzduch a sáček uzavřete.
2. Ve velkém hrnci přiveďte vodu pod bod varu a vložte do ní všechny sáčky. Vařte na mírném plameni a udržujte konstantní teplotu.
3. Zatímco se hrušky vaří, připravte omáčku crème anglaise. Do rendlíku nalijte smetanu, přidejte cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Na středním plameni přiveďte smetanu k varu, stáhněte plamen a vařte, dokud nezačne omáčka houstnout. Občas promíchejte, aby se cukr na dně nezačal připalovat. Trvá to asi 10 minut.
4. Hrušky vyjměte ze sáčků, tekutinu z každého nalijte do kastrůlku a zredukujte. Před servírováním hrušku rozpulte, na talířek nalijte vanilkovou omáčku, postavte do ní hrušku a přelijte ji marsalovým přelivem.
Poznámka k receptu
Oblíbený dezert jsme dokázali ještě vylepšit – místo červeného vína jsme použili marsalu a hrušku ponořili do lázně imitující sous-vide. Díky tomu je prostoupená chutí, ale má pevnou strukturu.
Načítám komentáře...