Pošírované hrušky s mátovými jablíčky a karamelovou omáčkou
Seznam surovin
- voda 1 litr
- víno červené 2,5 decilitru
- cukr 250 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- skořice 1 kus (svitek)
- hrušky 4 kusy (oloupané, celé)
Na omáčku:
Na doplnění:
- jablka 1 kus (zelené, větší)
- cukr 2 lžíce
- máta 2 snítky
- smetana zakysaná 100 gramů
Postup přípravy
V kastrolu svaříme vodu s vínem, cukrem, podélně rozkrojeným vanilkovým luskem a skořicí. Vložíme oloupané hrušky a vaříme těsně pod bodem varu (pošírujeme) asi 30 minut.
Mezitím v dalším kastrůlku připravíme omáčku. Zahřejeme v něm cukr, až se rozpustí na karamel. Přidáme smetanu a pistácie a krátce povaříme.
Z jablka seřízneme spodní část, aby stálo, a rozkrojíme ho na čtvrtky. Vložíme je do kastrůlku s cukrem a zahřejeme, až se cukr rozpustí na karamel. Čtvrtky jablka v karamelu ze všech stran obalíme a zasypeme částí nasekané máty.
Čtyři dezertní talířky pokapeme zakysanou smetanou a karamelovou omáčkou, na každý položíme pošírovanou hrušku a čtvrtku jablka a ozdobíme zbylými lístky máty a kouskem vanilkového lusku, který zbyl v sirupu při vaření hrušek.
Načítám komentáře...