Pruhovaná marmeláda
Seznam surovin
- cukr 1,6 kilogramu
- ovoce 1 kilogram (bílé víno, bíly rybíz, meruňky...)
- ovoce 1 kilogram (červený rybíz, švestky, ostružiny...)
- přípravek na zavařování 2 balíčky (gelfix)
- voda
Postup přípravy
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, nasypeme je do hrnce, podlijeme trochou vody, přiklopíme, přivedeme k varu (nemícháme) a povaříme asi 5 minut. Pak přidáme na kousky nakrájené broskve nebo meruňky a bílý rybíz nebo bílé hroznové víno zbavené zrníček, promícháme a vaříme dalších
asi 8 minut.
Přimícháme jeden sáček Gelfixu rozmíchaný ve dvou lžících cukru a když se rozpustí, přidáme 750 g cukru a špetku konzervačního přípravku a vaříme za stálého míchání asi 5 minut.
Do dalšího hrnce nasypeme kuličky červeného rybízu a nakrájené švestky a přivedeme k varu. Přidáme maliny a ostružiny a povaříme asi 12 minut.
Přimícháme zbylý Gelfix rozmíchaný ve dvou lžících cukru a necháme ho rozpustit. Pak přidáme 750 g cukru a zbytek konzervačního přípravku a povaříme za stálého míchání ještě 5 minut.
Do připravených, dobře vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic nalijeme asi do poloviny nejprve jednu zavařeninu a teprve asi po 20 minutách na ni opatrně nalijeme až po okraj druhou zavařeninu, která v tu chvíli musí být vroucí.
Skleničky uzavřeme a marmeládu necháme vychladnout.
Poznámka k receptu
Protože jsme použili konzervant, není nutné skleničky s marmeládou po naplnění otáčet dnem vzhůru. Také není nutné pasírování rozvařeného ovoce. Malá zrníčka jsou zdravá a podporují peristaltiku.
Načítám komentáře...