Bílá česnečka s žitnými krutony
Seznam surovin
- vývar masový 1 litr
- mléko 5 decilitrů (plnotučné)
- chléb 3 plátky (žitný)
- česnek 8 stroužků
- olej 2 lžíce (nebo sádlo)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- pepř černý (mletý)
- sůl
- pažitka
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme polovinu tuku a za stálého míchání na něm osmažíme šest oloupaných a nadrobno nasekaných stroužků česneku (dáváme pozor, abychom česnek nepřipálili). Zasypeme je hladkou moukou, lehce ji za stálého míchání osmažíme, zalijeme studeným vývarem a rozmícháme.
Polévku osolíme, opepříme, dolijeme mlékem tak, aby byla přiměřeně hustá, a povaříme 15 minut.
Krajíce žitného chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme je v pánvi na druhé polovině tuku. Vyjmeme je a v pánvi orestujeme zbylé dva stroužky česneku nakrájené na kousky. Polévku rozdělíme do talířů, každou porci doplníme krutony, opečeným česnekem a posypeme pažitkou.
Načítám komentáře...