Boršč
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů
- zelí bílé 500 gramů (hlávkové, čerstvé)
- brambory 4 kusy
- řepa červená 1 kus (střední)
- paprika zelená 1 kus
- mrkev 1 kus (větší)
- cibule 1 kus (střední)
- rajčatový protlak 1 balení
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 lžíce (čerstvá, nasekaná)
- bobkový list 2 listy
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Hovězí maso vložíme do hrnce, zalijeme vodou a pomalu ho uvaříme doměkka. Vývar scedíme do jiného hrnce a přivedeme k varu. Řepu oloupeme (je dobré použít rukavice, protože syrová řepa hodně barví), nastrouháme na hrubém struhadle, nasypeme do síta a 4 - 5x ji propláchneme ve studené vodě. Přidáme ji spolu s bobkovým listem do vařícího se vývaru a pomalu vaříme asi 20 minut (uvařená řepa musí být téměř bez barvy).
Mezitím na pánvi rozehřejeme trochu oleje a zpěníme na něm oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle a restujeme 5 minut. Pak přidáme protlak
s trochou vody a podusíme 10 minut. Zelí nakrájíme na nudličky a oloupané brambory na větší
kousky. Papriku očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Nakrájenou zeleninu přidáme do polévky k řepě, pak přidáme vařené hovězí maso nakrájené na kostičky a podušenou mrkev s cibulí a protlakem a vše společně povaříme ještě 10 minut.
Nakonec polévku dochutíme solí, přidáme do ní nasekanou petrželku a odstavíme ji.
Poznámka k receptu
Boršč podávejte ozdobený kopečkem zakysané smetany.
Načítám komentáře...