Boršč s hovězím masem a zeleninou
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (přední)
- řepa červená 300 gramů
- zelí 200 gramů (hlávkové)
- zelenina kořenová 200 gramů
- fazole sterilované 1 plechovka (v tomatě, lze vynechat)
- rajčatový protlak 1 plechovka (nebo 1 rajče)
- cibule 1 kus
- tuk 2 lžíce
- ocet 2 lžíce
- cukr (podle chuti)
- bobkový list 3 kusy
- pepř černý (mletý)
- sůl
- smetana zakysaná 250 gramů (na ozdobení)
- kopr (na ozdobení)
Postup přípravy
Hovězí maso vložíme do většího hrnce, zalijeme ho vodou (asi 1,5 – 2 litry), přivedeme k varu, osolíme a zvolna uvaříme doměkka (doba vaření se může lišit podle kvality použitého masa).
Mezitím očistíme kořenovou zeleninu, řepu a cibuli oloupeme, máme-li čerstvé rajče, omyjeme ho a vše nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme tuk, vložíme na něj nakrájenou zeleninu (pokud použijeme místo rajčete protlak, přidáme ho také), za stálého míchání ji krátce orestujeme a necháme dusit pod pokličkou (podle potřeby zeleninu podlijeme trochou vody, aby se nepřipalovala). Po 15 minutách přidáme zelí nakrájené na čtverečky a dusíme ještě asi 20 minut.
Uvařené měkké maso slijeme a nakrájíme na kostky. Připraveným vývarem z masa zalijeme podušenou zeleninu v hrnci, polévku osolíme, opepříme, přidáme do ní bobkový list, případně i fazole z konzervy, podle chuti ji okyselíme octem a osladíme cukrem a vše společně dovaříme doměkka. Na závěr do polévky přidáme nakrájené hovězí maso a necháme ho v polévce prohřát.
Polévku rozdělíme do talířů, každou porci doplníme lžící smetany, případně ještě posypeme čerstvým koprem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Kdyby měl někdo velký hlad, přidejte do polévky ještě kousky vařeného vepřového masa nebo nakrájenou klobásu. Polévka je nejlepší dobře uleželá. Na Ukrajině ji podávají s chlebem namazaným česnekem.
Načítám komentáře...