Bouillabaisse
Seznam surovin
- vývar rybí 1,5 litru
- ryba 1 kilogram (mořské ryby, plody moře a mušle)
- zelenina 1 kilogram (řapíkatý celer, mrkev, petržel, fenykl)
- cibule šalotka 100 gramů
- víno bílé 5 decilitrů (suché)
- olej olivový 50 gramů
- česnek 3 stroužky
- rajčatový protlak 1 lžička
- šafrán (10 pestíků)
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 5 kuliček
- pepř černý 5 kuliček
- tymián 1 snítka
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm oloupanou a jemně nakrájenou šalotku s česnekem. Přidáme protlak, šafrán, bobkový list, nové koření, pepř, vše zalijeme vínem a vývarem, osolíme a necháme vařit.
Mezitím očistíme všechnu zeleninu, nakrájíme ji na větší kusy, přidáme do polévky a povaříme asi 15 minut do poloměkka. Pak postupně přidáme očištěné a na kousky nakrájené ryby a dary moře (ryby s tužším masem přidáme jako první, po několika minutách přidáme ryby s křehčím masem a plody moře) a vše dovaříme doměkka.
Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem a tymiánem a podáváme s toasty.
Poznámka k receptu
Hotovou polévku můžete dochutit ještě ostrou francouzskou česnekovou majonézou aioli, kterou můžete potřít i toasty.
Načítám komentáře...