Bramborová polévka s květákem
Seznam surovin
- brambory 300 gramů (syrové bez slupky )
- květák 250 gramů
- klobása 200 gramů (šunková)
- smetana 100 gramů
- cibulka jarní 1 kus
- řeřicha 1 lžíce (lístky)
- sůl
- olej olivový 1 lžíce
Postup přípravy
Do hrnce dáme vařit litr vody a osolíme ji. Z květáku odkrájíme růžičky, zbytek koštálu oloupeme a nakrájíme na plátky. Růžičky květáku krátce povaříme v osolené vodě a děrovanou naběračkou je vyjmeme. Prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.
Brambory nakrájíme podélně na osminky a potom příčně na plátky. Nasypeme je do vroucí vody po květáku a po zavaření polovinu brambor vylovíme a ponecháme si je stranou.
Do vroucí vody s bramborami přidáme plátky košťálu květáku a uvaříme vše doměkka. Odložené plátky brambor opečeme na polovině oleje dozlatova. Vývar s bramborami a květákovými plátky rozmixujeme tyčovým mixérem, přimícháme smetanu, opečené brambory a pozvolna vaříme.
Jak brambory změknou, přidáme na zbylém oleji opečené plátky klobásy, ke kterým ke konci opékání přidáme nakrájenou cibulku. Do polévky nakonec přidáme růžičky květáku, podle chuti přisolíme a necháme přejít varem. Polévku rozdělíme do talířů a doplníme propláchnutou řeřichou.
Načítám komentáře...