Bramborovo-sýrová polévka se šunkou
Seznam surovin
- smetana na vaření 2 decilitry
- brambory 4 kusy (střední)
- šunka 100 gramů (dušená)
- sýr Ementál 80 gramů (strouhaný)
- máslo 40 gramů
- petržel kadeřavá/kudrnka 2 lžíce (nakrájená)
- česnek 2 stroužky
- muškátový oříšek 1 špetka (strouhaný)
- sůl
- sýr tavený 50 gramů
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme brambory, osolíme je a opékáme, dokud brambory nezačnou lehce zlátnout. Přidáme na plátky nakrájený česnek, promícháme, zalijeme 6 dl vody a necháme vařit.
Když jsou brambory měkké, rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme tavený ementál a polovinu nastrouhaného ementálu a mícháme, dokud se sýr nerozpustí (případně použijeme znovu ponorný mixér a rozmixujeme vše dohladka).
Do polévky přimícháme smetanu, ochutíme ji muškátovým oříškem a necháme ji přejít varem. Na závěr ji podle chuti osolíme, rozdělíme do talířů a každou porci doplníme na proužky nakrájenou šunkou, zbylým nastrouhaným sýrem a petrželkou nebo pažitkou.
Načítám komentáře...