Bylinková polévka s řeckým jogurtem
Seznam surovin
- olej olivový 5 lžic
- cibule 2 kusy
- česnek 2 kusy
- kurkuma 2 lžičky
- muškátový oříšek 1 lžička
- máta 1 lžíce (sušená)
- špenát 500 gramů
- petržel hladkolistá 25 gramů (i se stonky)
- koriandr 25 hrnků
- vývar zeleninový 1,2 litru
- jogurt 200 gramů (řecký)
- bylinky 25 gramů (koriandr, máta, petrželka)
- sýr měkký 200 gramů (Feta)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Ve větším hrnci rozpalte 2 lžíce oleje. Přisypte do něj najemno nasekanou cibuli a česnek a restujte asi 5 minut, až cibule zesklovatí a změkne. Přidejte kurkumu a muškátový oříšek a restujte další 2 minuty.
2. Přisypte sušenou mátu, přidejte špenát, petrželku a koriandr i se stonky a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Polévku osolte, opepřete a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka.
3. Před podáváním rozmixovanou polévku znovu přiveďte k varu. Dejte do misky jogurt a zalijte ho sběračkou horké polévky. Dobře rozmíchejte. Přilijte víc polévky a znovu rozmíchejte. Přelijte jogurtovou směs zpět do hrnce s polévkou a rozmíchejte.
4. Do hrnce přidejte nasekané bylinky a rozdrolenou fetu (od každého si nechte ještě na ozdobu jednotlivých porcí). Podávejte v miskách nebo talířích, každou porci posypanou sýrem a bylinkami a zakápnutou zbytkem olivového oleje.
Poznámka k receptu
Přidejte k polévce krutony z opečeného chleba, získáte sytější verzi bylinkové polévky.
Načítám komentáře...