CALDEIRADA
Seznam surovin
- cibule 1 kus
- cibulka jarní 2 kusy (bílá část)
- česnek 3 stroužky
- mrkev 1 kus
- bobkový list 2 kusy
- brambory 4 kusy (velké)
- rajčatový protlak 1 lžíce
- rajčátka cherry 5 kusů
- paprika sladká 1 lžička
- víno bílé 200 mililitrů
- vývar rybí 750 mililitrů
- rybí filety 500 gramů (z bílé ryby)
- citron 1 kus
- krevety 1 hrst (tygří)
- olej olivový 2 lžíce (+ na zakápnutí)
- sůl 1 lžíce
- pepř 1 lžíce
- petržel hladkolistá
- paprika červená 1 kus
Postup přípravy
1. Do hrnce vlijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte. Cibuli, jarní cibulku a česnek nakrájejte najemno, papriku a mrkev na kostičky. Nasypte do hrnce, přidejte bobkové listy, protlak a nechte zezlátnout. Brambory nakrájejte na plátky a rozložte na zeleninový základ do hrnce. Na ně dejte na plátky nakrájená rajčata a zakončete vrstvou brambor. Zalijte vínem a rybím vývarem. Osolte, opepřete a nasypte papriku. Přiklopte a vařte 20 minut.
2. Rybu nakrájejte na širší nudličky. Osolte, opepřete, zakápněte citronem a položte na brambory do hrnce. Opět přiklopte a nechte 10 minut dusit. Před koncem vaření přidejte do hrnce oloupané krevety a ještě chvilku poduste. Podávejte zakápnuté olivovým olejem a posypané petrželkou.
Poznámka k receptu
Je to polévka, eintopf, dušený hrnec, nebo kotlík? Na tom jsme se při vaření neshodli. Jasná názorová shoda však panovala po ochutnání. Tohle jídlo nepotřebuje ničím doplňovat. Snad jen skleničkou šumivého vína.
Načítám komentáře...