Chutná polévka miso

Seznam surovin

Vývar:

Polévka:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Dejte lisovat tofu, aby pustilo přebytečnou vodu, lépe se opékalo a drželo tvar. Nejlépe to jde tak, že kostku vložíte mezi dva přiléhají- cí talíře a ten horní zatížíte. Lisujte zhruba 30 minut, vodu z tofu pak vylijte.

2. Připravte vývar. Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi 30 minut luhovat. (Mezitím připravte věci na zbytek polévky.) Pak vývar přeceďte. Odměřte pastu miso, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetovou šťávu a sójovou omáčku, dokud nedosáhnete požadované chuti.

3. Troubu předehřejte na 200 °C a 2 plechy vyložte pečicím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na plátky, dejte do mísy, zalijte 1–2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sójové omáčky. Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte srirachu. Promíchejte, aby se plátky obalily. Tofu naskládejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení otočte.

4. Šitake zbavte nožiček, větší houby pokrá- jejte. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi sójové omáčky. Pečte v troubě 12–15 minut, houby by měly změknout a rozvonět se.

5. Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a nudle soba uvařte podle návodu (vaří se 2–4 minuty, poté scedí a propláchnou studenou vodou, aby se neslepily). Rozdělte je do misek.

6. Opražte nasucho sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru změkne sám. Pokud mezitím vývar vychladl, přihřejte ho, ale nenechte vřít, pasta miso se nesmí vařit. Horkým vývarem zalijte nudle a nechte strávníky, ať si do misek naskládají tofu, houby, pokrájenou jarní cibulku, špenát, naklíčené mungo a sezam podle chuti

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...