Holandská bramboračka s goudou
Seznam surovin
- vývar zeleninový 1,2 litru (může být i z kostky)
- brambory 500 gramů
- sýr polotvrdý 200 gramů (Gouda nastrouhaná)
- houska 150 gramů (střídka z tvrdšího bíleho pečiva)
- mléko 1 decilitr
- pórek 1 kus (menší)
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus
- máslo (kousek, může být i sádlo)
- česnek 2 stroužky
- olej
- petržel kadeřavá/kudrnka
- kmín 1 špetka
- muškátový oříšek 1 špetka
- pepř černý (mletý )
- sůl
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, uvaříme je v osolené vodě s drceným kmínem doměkka a slijeme. V pánvi rozehřejeme máslo nebo sádlo, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a za stálého míchání je necháme zesklovatět. Přidáme očištěný pórek nakrájený na asi centimetrové kousky a orestujeme.
V hrnci přivedeme téměř k varu zeleninový vývar a přidáme do něj orestovanou zeleninu z pánve a uvařené brambory. Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme 100g nastrouhaného sýru, směs vlijeme do polévky a krátce mírně povaříme. Nakonec polévku dochutíme petrželkou, pepřem a muškátovým oříškem.
Střídku z pečiva nakrájíme na kostky, osmažíme je dozlatova na oleji a necháme je odkapat na savém ubrousku. Polévku rozdělíme na talíře, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a podle chuti pak i opečenou střídkou.
Načítám komentáře...