Hovězí vývar s kotrčem
Seznam surovin
- hovězí maso 500 gramů (žebro)
- kotrč 1 kus (středně velký)
- zelenina kořenová 300 gramů (mrkev, celer, petržel)
- chřest 4 kusy
- cibule 1 kus (větší)
- olej 1 lžíce
- česnek 3 stroužky
- nové koření 3 kuličky (celé)
- bobkový list 2 kusy
- sůl
- pažitka
- majoránka (krájená, čerstvá)
- pepř 10 kuliček
Postup přípravy
Do hrnce nalijeme 2 litry studené vody, vložíme do něj hovězí žebro, trochu osolíme a necháme vařit. Během vaření průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Po 30 minutách varu přidáme do hrnce bobkový list, nové koření, kuličky pepře, česnek a očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme ještě asi hodinu.
Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce a necháme částečně zchladnout. Pak ho vykostíme a nakrájíme na plátky. Masový vývar scedíme, dochutíme solí a případně kořením a zeleninu nakrájíme na kousky. Kotrč důkladně propláchneme nebo ještě lépe předem namočíme přes noc do studené vody, aby z něj vyplaval hmyz. Pak ho nakrájíme na kousky o velikosti lžíce a krátce je opečeme na rozehřátém oleji. Zalijeme je vývarem a 10 minut povaříme.
Přidáme maso, nakrájenou vařenou zeleninu a překrájené stonky mladého zeleného chřestu a ještě minutu povaříme. Polévku podáváme posypanou pažitkou nebo čerstvou majoránkou.
Načítám komentáře...