Hrachová polévka snert
Seznam surovin
- voda 2,5 litru
- brambory 650 gramů
- hrách zelený 400 gramů (sušený)
- uzenina 400 gramů (holandské uzenky )
- vepřové maso 1 kus (nožička)
- slanina 80 gramů
- celer řapíkatý 1 kus
- mrkev karotka 1 kus
- celer 1 kus (malý)
- pórek 1 kus
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Propláchnutý hrách namočíme přes noc do studené vody. Pak ho scedíme, zalijeme 2,5 litru čisté vody, přidáme vepřovou nožičku, slaninu nakrájenou na malé kostičky a uzenky nakrájené na větší kousky a pomalu vaříme 90 minut.
Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky a vaříme dalších 30 minut. Pak zhrnce vyjmeme hrách a brambory a přes síto je propasírujeme do mísy.
Řapíky celeru oloupeme, karotku očistíme a obojí nakrájíme na menší kousky. Pórek očistíme a nakrájíme na půlkolečka, celer oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Zeleninu přidáme do zbylého vývaru vhrnci a povaříme 30 minut, dokud není měkká.
Z vývaru vyjmeme vepřovou nožičku, odstraníme zní kosti a maso nakrájíme na menší kousky, které vrátíme zpět do polévky. Přidáme propasírovaný hrách sbrambory, společně ještě krátce povaříme a nakonec polévku podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Načítám komentáře...