Hustá Isztvánova rakeťačka
Seznam surovin
- vývar zeleninový 1,2 litru
- zelí bílé 350 gramů
- slanina 140 gramů (uzená)
- fazole bílé 120 gramů
- brambory 1 kus (nastrouhaná)
- cibule 1 kus
- sádlo 1/2 lžíce (škvařené)
- česnek 1 stroužek
- kmín
- paprika sladká (mletá)
- paprika pálivá (mletá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 kus (na zdobení)
Postup přípravy
Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme 12 hodin nabobtnat. Pak vodu dolijeme tak, aby fazole byly potopené, a vaříme doměkka asi 90 minut.
V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme kostičky slaniny a vyškvaříme je. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a orestujeme ji do světle růžova. Pak přisypeme najemno nasekaný česnek a krátce ho opečeme. Omyté zelí nakrájíme na menší kostičky, přidáme je také do hrnce, poprášíme oběma mletými paprikami, solí, pepřem a kmínem, zalijeme vývarem, promícháme a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 30 minut.
Do polévky vmícháme oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, která polévku zahustí, a vaříme 10 minut. Na závěr přisypeme scezené měkké fazole, polévku dochutíme, promícháme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Načítám komentáře...