Jahodová polévka s limetkovými noky
Seznam surovin
- jahody 400 gramů
- smetana zakysaná 100 gramů (hustá)
- víno červené 2 decilitry
- cukr 50 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžíce
- limetka 1 kus
- máta (nebo meduňka, na ozdobení)
Postup přípravy
Jahody očistíme a rozmačkáme v kastrůlku s cukrem a vanilinovým cukrem (jsou-li méně sladké, přidáme cukru více). Zalijeme je vínem a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak přilijeme kukuřičný škrob rozmíchaný v 1 dl studené vody, dobře promícháme, povaříme asi 30 vteřin, odstavíme z ohně a polévku necháme vychladit.
Kysanou smetanu promícháme s nastrouhanou kůrou z dobře omyté limetky (část kůry si necháme na ozdobení).
Vymačkanou šťávu z limetky vmícháme do vychlazené polévky a rozdělíme ji do talířů. Pomocí dvou lžic vykrojíme z ochucené smetany noky, které rozdělíme do talířů s polévkou, každou porci ozobíme lístkem máty či meduňky a nudličkami limetkové kůry a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Kdo chce, může k polévce přidat opečené toasty nebo oplatky.
Načítám komentáře...