Kaldoun, polévka z husích drobů
Seznam surovin
Polévka:
- husí vnitřnosti (droby (krk, křídla, žaludek, srdíčko a játra))
- celer 1/4 kusu
- mrkev 2 kusy
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- pepř černý 3 kuličky
- máslo 3 lžíce
- mouka 2 lžíce (hladké)
- muškátový oříšek (nastrouhaný)
- zázvor (mletý sušený)
- sůl
Knedlíčky:
- veka 1 kus (nebo 3 žemle)
- vývar (trocha)
- vejce 1 kus
- smetana 1 lžíce
- sádlo 1 lžíce (husího)
- majoránka 1 špetka
- česnek 1 stroužek
- petržel hladkolistá (na dochucení)
- strouhanka
- sůl
Na dokončení:
- smetana 1 lžíce (33%)
- žloutek 1 kus
- petržel kadeřavá/kudrnka (nasekaná)
- máslo 1 lžička
- žampiony 2 kusy (čerstvé)
Postup přípravy
1. Droby vložte do osolené vroucí vody. Přidejte oloupaný celer, celé očištěné mrkve, celou cibuli se slupkou, celé oloupané stroužky česneku a celý pepř. Po prvním varu ztlumte teplotu a zakryté vařte až do změknutí drobů. Pak vývar přeceďte.
2. Droby nechte zchladnout, srdce, játra a žaludek nakrájejte na plátky, oberte maso z křídel a krku a spolu s vařenou zeleninou ho pokrájejte (uvařenou kůži do polévky nedávejte). Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, vmíchejte do ní trochu vývaru a zavařte ji do zbylého vývaru. Okořeňte ho
muškátovým oříškem a špetkou sušeného zázvoru a krátce povařte.
3. Střídku z veky nebo žemlí osolte, zalijte trochou čistého vývaru, přidejte vejce, smetanu, teplé sádlo, rozemnutou majoránku, podle chuti prolisovaný česnek a najemno nasekanou petrželku. Promíchejte a podle potřeby zřeďte vývarem nebo zahustěte trochou strouhanky.
4. Z hmoty vytvořte váleček, odkrajujte z něj kousky a navlhčenýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky. Vložte je do osolené vroucí vody a krátce povařte. Sceďte a dejte je do polévky.
5. Přidejte pokrájené droby, na másle opečené plátky hub, ve smetaně rozšlehaný žloutek, nasekanou zelenou petrželku a pro chuť ještě lžičku másla. Kaldoun pak už dál nevařte.
Načítám komentáře...