Knedlíčky se sušenými houbami
Seznam surovin
- lilek 300 gramů
- vývar drůbeží 6 decilitrů
- cibule 1 kus (menší)
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- smetana 2,5 decilitru
- olej olivový 2/3 decilitru
- česnek 2 stroužky
- rozmarýn 1 větvička
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- sůl
- pesto bazalkové 2 lžičky
Na knedlíčky:
- houska 200 gramů (bílé pečivo)
- vejce 1 kus
- houby sušené 2 lžíce
- tymián 1/2 lžičky
- máslo pomazánkové 1 lžíce
- mléko 1/2 decilitru
- mouka pšeničná polohrubá 1 lžíce
Postup přípravy
Houby zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Lilek rozkrojíme podélně na poloviny, potřeme je lehce olejem, osolíme a upečeme při 180°C doměkka. Mezitím v menším hrnci na zbylém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku, zasypeme moukou a krátce orestujeme. Přilijeme studený vývar, dobře rozmícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Přidáme větvičku rozmarýnu a polévku necháme zvolna vařit.
V míse smícháme slité a nakrájené houby (nálev z hub přilijeme do polévky), nakrájené pečivo, mléko rozmíchané s vejcem a máslem (lučinou), lístky tymiánu a mouku, osolíme promícháme a těsto necháme odpočinout. Z upečeného lilku lžící vydlabeme měkkou dužninu, vmícháme ji do polévky a vše rozmixujeme ponorným mixérem na krém, do kterého vmícháme smetanu, osolíme ho, opepříme a necháme zvolna vařit.
Z těsta vytvarujeme vlhkými dlaněmi knedlíčky, vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 7 minut. Polévku rozdělíme do talířů, přidáme knedlíčky a každou porci doplníme půlkou lžičky pesta.
Načítám komentáře...