BRAMBORAČKA I
Seznam surovin
- brambory 400 gramů
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- celer 1/2 kusu (menší)
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- houby sušené 1 hrst
- vývar hovězí 1,2 mililitru
- máslo 4 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- kmín 1/2 lžičky (drcený)
- majoránka 1 lžíce (sušená)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Houby namočte do studené vody. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, celer na kostičky, brambory na větší kostky a cibuli nadrobno. V hrnci se silným dnem rozpalte máslo a pomalu na něm opékejte kořenovou zeleninu. Až začne zlátnout, přidejte cibuli a pokračujte v restování, dokud nezačne zlátnout i cibule. Pak přidejte kmín a zaprašte moukou. Promíchejte a dál opékejte, dokud nezezlátne i mouka. Nakonec přilijte vývar, osolte ho, opepřete a přiveďte k varu.
2. Vsypte brambory a vařte asi 15 minut, pak přidejte prolisovaný česnek a namočené houby (můžete přilít i část vody, ve které se namáčely) a vařte, dokud brambory nezměknou. Stáhněte polévku z plotny, vsypte majoránku, podle chuti dosolte, dopepřete a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Existuje mnoho polévek a krémů z brambor, bramboračka má ale mezi nimi výsadní postavení. Nejenže zahřeje a zasytí, dokáže taky přivolat vzpomínky a pohladit duši.
Tip: I když do klasické bramboračky patří hlavně základní kořenová zelenina, čím rozmanitější suroviny přidáte, tím lepší bude mít chuť. Hodí se kadeřávek, klasická či růžičková kapusta, ale i květák nebo méně běžná vodnice.
Načítám komentáře...