Bramborovo-květáková polévka
Postup přípravy
Květák rozdělíme na růžičky, omyjeme je, necháme odkapat a nakrájíme nadrobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozehřejeme máslo nebo olej a krátce na něm opečeme nejprve brambory. Přidáme nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujeme. Přilijeme 7,5 dl vody, vše osolíme a přivedeme k varu.
Když brambory a květák změknou, přidáme do hrnce bylinkový termizovaný sýr a smetanu a dobře promícháme.
Hotovou polévku rozmixujeme ponorným mixérem, krátce ji ještě povaříme a na závěr podle potřeby a chuti osolíme.
Poznámka k receptu
Ponořte růžičky květáku před použitím na několik minut do studené vody. Vyplavou z nich všechny nečistoty a hmyz.
Hotovou polévku doplňte při podávání čerstvě opečenými křupavými krutony. Připravíte je ze dvou bílých nesypaných housek (nebo jiného pečiva). Nakrájejte je na kostičky a zvolna opečte za stálého míchání na pánvi s olejem dozlatova.
Nezapomeňte ani na svěží zelené bylinky (pažitku, petrželku...), kterými každou porci polévky můžete posypat.
Načítám komentáře...