Bramborovo-mrkvová polévka
Seznam surovin
- voda 1 litr
- brambory 250 gramů (oloupané)
- mrkev 150 gramů (oloupaná)
- smetana 2 decilitry
- máslo 80 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- muškátový květ 1 špetka
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- sůl
- olej (na opečení)
Na pesto:
- hrášek 50 gramů (mražený)
- olej olivový 1/2 decilitru
- bazalka 1 lžíce (čerstvá, nakrájená)
- sůl
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, zalijeme je větší částí vody, osolíme a dáme vařit. Mrkev nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci másla doměkka. Osolíme ji, opepříme a ochutíme muškátovým květem.
Zbylé máslo rozehřejeme v kastrolu nebo menším hrnci, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zbylou studenou vodou, rozšleháme a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak vmícháme smetanu a ještě krátce povaříme za občasného promíchání.
Když jsou brambory téměř uvařené, odebereme asi 15 plátků brambor a po odkapání je opečeme dozlatova na oleji.
Do hrnce s bramborami přidáme podušenou mrkev a jíšku a vše dobře rozmixujeme. Hotovou polévku propasírujeme přes hustý cedník do čistého hrnce a udržujeme v teple.
V malé úzké nádobě rozmixujeme bazalku, trochu rozmrzlý hrášek a olivový lej a pesto lehce osolíme.
Polévku rozdělíme do talířů, přidáme opečené plátky brambor a připravené pesto a podáváme.
Načítám komentáře...