Brokolicová krémová polévka
Seznam surovin
- brokolice 1 kus
- jogurt bílý 1 hrnek
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- muškátový květ (mletý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej 3 lžíce (na smažení)
- rohlík 1 hrnek (pokrájený na kostičky)
Postup přípravy
Z brokolice odřízneme tvrdý košťál a rozdělíme ji na růžičky. V hrnci přivedeme k varu 4 hrnky osolené vody, vložíme do ní růžičky brokolice a uvaříme je doměkka. Růžičky ihned zchladíme ve studené vodě s ledem, několik růžiček si ponecháme stranou na ozdobení a zbytek rozsekáme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme máslo, zaprášíme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji postupně dvěma hrnky studeného vývaru z brokolice a prošleháme. Pak přidáme nasekanou brokolici, polévku osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a vmícháme do ní bílý jogurt.
Polévku přivedeme k varu, 3 minuty povaříme a poté rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém.
Kostičky pečiva osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů, posypeme ji osmaženými kostičkami a ozdobíme růžičkami brokolice.
Poznámka k receptu
Polévku můžete doplnit lžící bílého vína, které zvýrazní chuť brokolice, a na talířích ji posypat strouhaným parmazánem.
Načítám komentáře...