Celerovo-bramborová polévka
Seznam surovin
- vývar kuřecí 2 litry
- tymián 4 snítky
- česnek 3 stroužky
- brambory 1 kilogram
- celer 750 gramů
- smetana 1,25
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na doplnění:
- olej olivový 2/3 decilitru
- česnek 2 stroužky
- tymián 8 snítek
- creme fraîche 4 lžíce
Postup přípravy
Vývar nalijeme do hrnce, přidáme tymián a oloupané stroužky česneku a přivedeme k varu. Pak přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a celer a vaříme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.
Uvařenou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém, vmícháme do něj smetanu a ochutíme ho pepřem a solí.
Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme oloupané stroužky česneku a opékáme je asi minutu. Pak přidáme tymián a znovu krátce opečeme.
Teplou polévku rozdělíme na talíře, pokapeme ji připraveným scezeným olejem a každou porci ozdobíme kopečkem creme fraiche.
Poznámka k receptu
Creme fraiche je výrobek na rozhraní zakysané smetany a smetany ke šlehání. Musí obsahovat nejméně 30 % tuku a je charakteristický hutnou, krémovou chutí. Narozdíl od zakysané smetany se dá vyšlehat, při vaření se nesráží a má jemnější chuť. Můžete ho sehnat v některých supermarketech nebo prodejnách s francouzskými potravinami, případně použít tuzemské výrobky, například Chef de Créme (Yoplait) nebo President Créme fraiche.
Načítám komentáře...