CELEROVO-JABLEČNÁ POLÉVKA
Seznam surovin
- celer 500 gramů
- cibule 1 kus
- máslo 50 gramů
- jablka 2 kusy (kyselejší)
- vývar zeleninový 750 mililitrů
- ořechy vlašské 1 hrst (menší)
- slanina 50 gramů (prorostlejší)
- chléb kváskový 1 plátek
- olej olivový 1,5 lžíce (+ na zakápnutí)
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Celer nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno, jablka zbavte jádřince a nakrájejte je na plátky. V hrnci rozpalte máslo s polovinou olivového oleje a orestujte cibuli. Přidejte celer a krátce ho opečte, přilijte vývar a přidejte lístky z 1 snítky tymiánu, vařte, dokud zelenina nezměkne, trvá to asi 20 minut.
2. K uvařenému celeru přidejte jablka, vařte asi 2 minuty a pak rozmixujte dohladka. Pokud by polévka byla příliš hustá, nařeďte ji vývarem, vodou nebo smetanou. Dolaďte solí a pepřem. Slaninu a chleba nakrájejte na kostičky. V pánvi rozpalte zbylý olej a orestujte na něm slaninu. Přidejte ořechy, chleba a opečte je. Každou porci podávejte se slaninou, chlebem a ořechy, zakápněte olejem a posypte zbylým tymiánem.
Poznámka k receptu
Kombinace pikantního celeru a navinulých jablek se nikdy neomrzí. Zkuste je ve formě polévky, překvapí vás zajímavá chuť a hebká struktura.
Načítám komentáře...