Celerový krém s oříšky
Seznam surovin
- celer 1/2 kusu
- brambory 4 kusy
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 kus
- vývar (zeleninový - popř. hovězí či vepřový)
- ořechy lískové
- smetana na šlehání
- pepř
- sůl
Postup přípravy
1. Očištěný celer nakrájejte na kostky, stejně tak i brambory. Na rozpuštěné máslo dejte celer, brambory a najemno pokrájenou cibuli a vše orestujte. Přilijte tolik vývaru, aby bylo vše ponořeno, přiveďte k varu, stáhněte oheň a mírným varem uvařte doměkka, asi 20 minut. Pak polévku rozmělněte tyčovým mixérem
a dochuťte solí a pepřem.
2. Lískové oříšky nasucho orestujte, nechte zchladnout, vložte do mikrotenového sáčku nebo zabalte do utěrky a mnutím je zbavte slupek. Pak je nahrubo nasekejte.
3. Polévku rozdělte na jednotlivé porce a každou zakápněte smetanou a posypte nasekanými oříšky, nahrubo podrceným pepřem a snítkami petrželky.
Poznámka k receptu
Polévku můžete také propasírovat přes jemné síto – výsledný chuťový efekt je o moc lepší než při rozmixování. Abyste ještě víc zvýraznili celerový charakter polévky, můžete ji místo petrželky posypat velmi jemně nakrájenou natí řapíkatého celeru. Vyberte si lístky ze středu, jsou jemnější.
Načítám komentáře...