Česnekový krém se špenátovým pestem
Seznam surovin
- vývar kuřecí 1,2 litru
- smetana na šlehání 1 decilitr
- česnek 2 paličky
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- sůl
Na pesto:
- špenát 100 gramů (čerstvé listy)
- olej olivový 4 lžíce
- sýr Parmezán 2 lžičky (jemně strouhaný)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
Oloupané stroužky česneku vložíme do vhodného kastrůlku, přidáme polovinu másla, přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 120° C a pečeme doměkka.
V hrnci rozpustíme druhou polovinu másla, zasypeme ji moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji třetinou studeného vývaru a důkladně rozšleháme. Přimícháme zbylý vývar, přivedeme k varu a za občasného míchání necháme vařit.
Špenát důkladně omyjeme, spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme odkapat. Pak ho v porcelánovém hmoždíři utřeme s olejem a parmazánem na jemnou pastu - pesto. Upečený česnek přidáme do vařící se polévky a ponorným mixérem ji rozmixujeme na hladký krém, který zjemníme smetanou, podle chuti přisolíme a přecedíme přes jemný cedník.
Polévku rozdělíme do talířů a každou porci doplníme trochou špenátového pesta.
Poznámka k receptu
Polévku můžete ještě vylepšit krutony upečenými z bílého pečiva nebo křupavými tyčinkami.
Načítám komentáře...