Cuketová koprovka s jáhlami
Seznam surovin
- cuketa 600 gramů
- cibule 2 kusy
- brambory 200 gramů
- máslo 3 lžíce (přepuštěné)
- jáhly 50 gramů
- pepř černý 3 kuličky
- ocet 2 lžíce (umeocet)
- kopr 1 hrst (čerstvý)
- smetana na vaření 100 mililitrů
- sůl mořská 2 lžičky
Postup přípravy
1. Cuketu oloupejte, brambory oškrábejte, cibuli oloupejte a všechnu zeleninu nakrájejte na větší kusy. Jáhly properte a nechte okapat v cedníku. V hrnci rozpalte přepuštěné máslo (nebo kousek másla s olivovým olejem) a pomalu na něm opečte osolenou zeleninu, trvá to asi 5 - 10 minut. Pak přidejte jáhly a za stálého míchání je mírně osmahněte.
2. Obsah hrnce zalijte 1,5 litru vody, přidejte pepř a vařte asi 15 - 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Pak polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes husté síto, aby byla dokonale jemná. Hladký krém dochuťte umeoctem a nasekaným koprem. Můžete přidat i smetanu na vaření nebo kousek přepuštěného či klasického másla, není to ale vůbec nutné. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s vajíčkem natvrdo nebo s kostičkami opečeného marinovaného tofu.
Načítám komentáře...