Dršťková polévka
Seznam surovin
Polévka:
- tuk 1 lžíce (sádla nebo oleje)
- máslo 1 lžíce
- cibule 1 kus
- zelenina kořenová (kousek celeru, 1 mrkev a 1 menší petržel)
- vývar hovězí 1 litr
- dršťky 500 gramů (předvařené)
- sůl
- pepř
- majoránka (na dochucení)
- česnek (na dochucení)
- muškátový květ (na dochucení)
Jíška:
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Na tuku zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, orestujte ji, lehce osolte, zalijte asi 250ml vody a vařte doměkka.
2. Na jíšku osmažte na rozehřátém másle mouku, až zbělá, zalijte ji trochou studené vody a rozmíchejte dohladka.
3. Uvařenou zeleninu prolisujte, zalijte vývarem, zahustěte jíškou, přidejte na nudličky nakrájené předvařené dršťky a společně 20 minut povařte. Polévku osolte, dochuťte česnekem, okořeňte podle chuti a ozdobte petrželkou. Dršťková polévka se tradičně podává s pečivem.
Poznámka k receptu
Sytá a výrazná polévka z dobrých drštěk, to byla vždy skvělá přesnídávka, lehčí oběd či „vyprošťovák” po bujné noci... Vyzkoušejte!
Načítám komentáře...