Dýňový krém
Seznam surovin
- dýně 250 gramů (dužnina)
- zelenina kořenová 125 gramů (mrkev, trochu celeru)
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 25 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- smetana 2,5 decilitru
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Na ozdobení:
- smetana na šlehání
- olej (dýňový, zastudena lisovaný)
- houska (opečené kostičky)
- pažitka
Postup přípravy
Oloupanou dýni a kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo a opečeme na rozehřátém másle. Zeleninu zasypeme moukou a ještě chvilku za stálého míchání orestujeme. Zalijeme ji 2 dl vody a mlékem a vaříme asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.
Pak vše rozmixujeme na hladký krém, přilijeme smetanu a povaříme ještě 10 minut. Krém osolíme, opepříme a pokud ho chceme mít ještě hustší, můžeme ho zahustit světlou máslovou jíškou.
Krém rozdělíme na talíře a každou porci doplníme troškou našlehané šlehačky, několika kapkami zeleného dýňového oleje, pažitkou a opečenou houskou.
Načítám komentáře...