Hrášková krémová polévka
Seznam surovin
- hrášek zelený 500 gramů
- smetana zakysaná 2,5 decilitru
- žloutek 2 kusy
- sůl
Na ozdobení:
Postup přípravy
Hrášek přebereme, nasypeme do hrnce, zalijeme ho 1,5 l vody a uvaříme doměkka. Máme-li sušený hrách, propláchneme ho, zalijeme stejným množstvím vody, necháme do druhého dne nabobtnat a pak uvaříme ve stejné vodě doměkka.
Měkký uvařený hrášek i s vodou, ve které se vařil, buď prolisujeme, nebo ještě lépe rozmixujeme ponorným mixérem na hladký krém (několik hrášků si můžeme nechat stranou a přidat je až do hotové polévky). Vzniklý krém osolíme.
Vaječné žloutky dobře rozkvedláme ve smetaně a tuto směs nalijeme do připraveného horkého hráškového krému. Dobře promícháme a polévku již jen krátce prohřejeme.
Housky nakrájíme na kostičky nebo na nudličky. Vložíme je do pánve s rozehřátým olejem a za stálého míchání je opatrně, aby se nepřipálily, opečeme ze všech stran dozlatova.
Klobásky na povrchu nařežeme do šachovnice a opečeme je v pánvi na troše oleje ze všech stran dokřupava. Teplou polévku rozdělíme do talířů, posypeme osmaženou houskou, případně i hráškem, který jsme si nechali stranou, doplníme opečenými klobáskami a ihned podáváme.
Načítám komentáře...