Krabačka
Seznam surovin
- máslo 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- šťovík 1 hrst (mladé listy nebo listy špenátu)
- popenec 1 hrst (nebo mladé fialkové a jahodové lístky )
- salát polníček 1 hrst
- vývar 1 litr (hovězí nebo telecí)
- smetana 1 hrnek (sladká nebo zakysaná)
- brambory 4 kusy (k podávání )
- muškátový květ
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Z másla a mouky připravte na mírném plameni světlou jíšku. Bylinky nadrobno nasekejte a lehce je v jíšce osmažte.
2. Pak je zalijte vývarem a asi 10 minut povařte. Polévku nakonec okořeňte, podle chuti osolte, zalijte smetanou, ale už dál nevařte. Podávejte nejlépe s bramborami na loupačku.
Poznámka k receptu
Tato krkonošská jarní polévka plná čerstvě vyrašených bylinek nám učarovala. Podobnou doporučovala kdysi i Magdalena Dobromila Rettigová, takže touha po jarní zeleni se táhla napříč regiony. Nasbírejte si bylinky a určitě si ji připravte také.
Tip: Popenec břečťanovitý je vytrvalá bylina a roste skoro všude. Dříve byl nejen uznávanou léčivkou, ale také téměř nepostradatelnou naťovou zeleninou v kuchyních našich babiček. Jeho pikantní chuť a vůni oceníte nejen v polévkách.
Načítám komentáře...