Krémová chřestová polévka
Seznam surovin
- chřest 16 snítek
- cibule šalotka 3 kusy
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar 1,5 litru
- česnek 2 stroužky
- brambory 1 kus (velká)
- celer řapíkatý (kousek)
- petržel kořenová 1 kus (menší)
- smetana na vaření 100 mililitrů (12%)
- smetana zakysaná (k podávání)
- sůl
- pepř bílý
Postup přípravy
1. Z chřestu odkrojte spodek a stonek oloupejte škrabkou (u zeleného postačí jen ve spodní části). Cibuli zpěňte na másle, zaprašte moukou a připravte zlatou jíšku.
2. Zalijte ji vývarem, vložte chřest, celé stroužky česneku a pokrájenou a očištěnou zeleninu. Vařte asi 30 minut. Po 10 minutách varu 4 kousky chřestu vyjmětě, odkrojte jim špičky a nechte je stranou (na ozdobení).
3. Vlijte smetanu a vše rozmixujte na krém. Dochuťte solí a pepřem a podávejte se lžící zakysané smetany.
Poznámka k receptu
Jedna z nejlahodnějších jarních polévek osvěží váš repertoár.
Načítám komentáře...