Krémová dýnová polévka
Seznam surovin
- olej olivový 2 lžíce (+k podávání)
- cibule 1 kus (nahrubo nakrájená)
- česnek 2 stroužky (nahrubo nakrájený)
- dýně 600 gramů (oloupaná a nakrájená)
- brambory 1 kus (nakrájená)
- mrkev 2 kusy (nakrájená)
- pórek 1 kus (nakrájená jen bílá část)
- muškátový oříšek 1/2 lžičky (mletý)
- vývar drůbeží 750 mililitrů
- smetana 125 mililitrů (12%)
- semínka dýňová 1 lžíce (opražená)
- semínko lněné 1 lžíce (opražená)
- petržel hladkolistá (najemno nakrájená)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Ve velkém kastrolu rozehřejte na středním plameni olej. Přisypte do něj cibuli a smažte ji asi 2 až 3 minuty, až trochu zvláční.
2. Přidejte česnek, zeleninu a muškátový oříšek. Dobře promíchejte.
3. Základ zalijte asi 500 ml vývaru a uveďte do varu. Pak plamen snižte a povařte asi 25 minut, až zelenina změkne. Nechte trochu vychladnout.
4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo po částech v robotu. Můžete si zvolit, zda ji chcete hladší, nebo s kousky. Je-li příliš hustá, zřeďte ji zbylým vývarem. Krém vraťte na mírný
oheň. Vmíchejte do něj smetanu, osolte a opepřete.
5. Polévku rozlijte do misek, posypte ji opraženými semínky a petrželkou a zakápněte trochou oleje.
Poznámka k receptu
V posledních letech se i u nás staly dýňové polévky hitem. Jsou jemné, syté a sezonní.
Načítám komentáře...