Krémová petrželová polévka
Seznam surovin
- petržel kořenová 3 kusy (středně velká)
- cibule 1 kus (malá)
- máslo 1 lžíce
- víno bílé 3 lžíce
- vývar zeleninový 1 litr
- smetana 150 mililitrů (33%)
- petržel hladkolistá 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Petržel očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. V kastrolu rozpusťte máslo, vsypte cibuli s petrželí. Na velmi mírném ohni za stálého míchání opékejte asi 5 minut, až cibulka změkne.
3. Orestovanou petržel zalijte vínem a vařte tak dlouho, až se tekutina téměř vyvaří.
4. Vlijte vývar a vařte na mírném ohni asi 15 minut, až petržel změkne. Poté rozmixujte dohladka.
5. Přilijte smetanu, zahřejte a na mírném ohni 5 minut prohřejte. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.
Poznámka k receptu
Jemný krém má překvapivě pikantní chuť, kterou výborně doplňuje hladkolistá petržel. Podávejte ji v misce zvlášť, ať si každý může polévku doladit podle chuti.
Načítám komentáře...