Krémová polévka
Seznam surovin
- olej olivový 60 mililitrů (extra panenský)
- česnek 1 lžíce (nakrájený)
- bazalka 1 hrst (lístky čerstvé nakrájené)
- cuketa 1 kilogram (nakrájená na plátky)
- vývar drůbeží 750 mililitrů
- smetana na šlehání 60 mililitrů
- petrželka velkolistá 1 hrst (lístky nakrájené)
- sýr Parmezán (najemno nastrouhaný na posypání)
- sůl
- pepř barevný
Postup přípravy
1. V silnostěnném hrnci rozehřejte na středním plameni olej. Osmažte v něm česnek, bazalku a plátky cukety, lehce je osolte a restujte, až cukety trochu chytí barvu a zvláční.
2. Zalijte je vývarem a povařte asi 8 minut. Polévku mimo oheň rozmixujte – můžete jen zčásti a pár kousků cukety ponechat v celku.
3. Polévku vraťte na chvilku na mírný plamen a vmíchejte do ní většinu smetany, nasekanou petrželku a většinu nastrouhaného sýra. Dochuťte čerstvě nastrouhaným pepřem.
4. Podávejte ji zakápnutou zbylou smetanou a zbylý sýr podávejte zvlášť. S čerstvým křupavým pečivem a se salátem je to příjemný lehký letní oběd.
Poznámka k receptu
Polévek, jejichž základem je cuketa, se dá vytvořit nekonečné množství. Tato má zřetelně italský základ.
Načítám komentáře...