Krémová polévka s lesními houbami
Seznam surovin
- houby sušené 1 hrnek
- rýže 125 gramů (divoká)
- cibule 1 kus (menší)
- celer 1/2 kusu (menší bulva)
- mrkev 3 kusy
- česnek 4 stroužky
- víno bílé 125 mililitrů
- vývar zeleninový 500 mililitrů
- tymián 4 snítky (čerstvý)
- petržel hladkolistá 2 lžíce
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- máslo 4 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hrnci přiveďte k varu 750 ml vody. Sušené houby vsypte do misky, přelijte 500 ml vroucí vody a nechte 30 minut odstát. Do zbylé vody vsypte rýži, osolte ji a vařte na mírném ohni asi 40 - 50 minut, dokud nezměkne.
2. Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, celer a mrkev na kostičky. V hrnci se silným dnem rozpalte máslo a opékejte na něm cibuli, dokud lehce nezezlátne. Pak přidejte zbylou zeleninu a za občasného míchání restujte ještě asi 10 minut. Houby přeceďte (tekutinu uchovejte, můžete ji ještě přecedit přes jemné síto nebo plátno) a spolu s prolisovaným česnekem je přidejte do hrnce a ještě krátce opečte.
3. Do hrnce přilijte víno, nechte ho odpařit a přidejte vývar a tekutinu z hub. Vsypte lístky ze 3 snítek tymiánu, osolte a opepřete. Vařte asi 20 minut, aby zelenina změkla. Nakonec přidejte uvařenou rýži, krátce ji prohřejte a stáhněte z plotny. Vmíchejte smetanu a podávejte ozdobené zbylým tymiánem.
Načítám komentáře...