Krémová polévka z pečeného česneku
Seznam surovin
Na polévku:
- česnek 5 paliček
- vývar zeleninový 1 litr
- brambory 3 kusy (středně velké)
- cibule 1 kus
- víno bílé 100 mililitrů
- smetana 150 mililitrů
- olej olivový
- sůl
- pepř
Petrželový olej:
- petržel hladkolistá 1 svazek
- olej olivový 100 mililitrů
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Hlavičky česneku podélně rozřízněte, osolte, opepřete, lehce pokapejte olivovým olejem a vložte do pekáče. Pečte při 180 °C 15 - 20 minut. Průběžně česnek kontrolujte, aby se nepřipálil, můžete ho pro jistotu trochu podlít vodou.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte ji na lžíci olivového oleje. Přilijte bílé víno a krátce povařte.
3. Přidejte na kostky pokrájené brambory, zalijte je vývarem a vařte, dokud nezměknou.
4. Mezitím vyloupejte upečený česnek, část ho přidejte ke změklým bramborám a vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku ochutnejte, pokud chcete intenzivnější česnekové aroma, přidejte ještě pár pečených stroužků a opět rozmixujte. Přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a krátce provařte.
5. Jednotlivé porce ozdobte několika kapkami petrželového oleje: listy i stonky petržele rozmixujte, přidejte olivový olej, sůl, pepř a promíchejte na kašovitou hmotu. Petržel s olivovým olejem chuť polévky dokonale podtrhne.
Poznámka k receptu
Hustá, řízná, silná, aromatická a voňavá polévka vás nastartuje i ukonejší.
Načítám komentáře...