Krémová polévka z pečeného česneku I
Seznam surovin
- česnek 1 palička (1-2 palice)
- brambory 4 kusy
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 kus
- vývar kuřecí 1,2 litru
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- tymián 2 snítky (čerstvý)
- olej olivový (na zakápnutí)
- sýr Parmezán (k podávání)
- cibulka jarní (k podávání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Palice zbavte volných slupek, ale jinak je neloupejte. Seřízněte vršek, abyste odhalili jednotlivé stroužky, a položte je na plát alobalu. Lehce je osolte, opepřete, zakápněte olejem a zabalte. Pečte v troubě předehřáté na 180°c asi 45 minut, dokud česnek nezměkne. Pak ho nechte zchladnout a vymáčkněte ho ze slupek.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky. V hrnci rozpalte máslo a orestujte cibuli. Přidejte brambory, krátce je opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud zcela nezměknou. Pak vmíchejte připravenou česnekovou pastu, nasekaný tymián a smetanu, nechte prohřát a rozmixujte dohladka. Podávejte s hoblinkami parmazánu a jarní cibulkou.
Poznámka k receptu
Pečený česnek je ideální, když toužíte po výrazné chuti, ale zároveň chcete jídlu dodat elegantní tón. Tahle polévka je jen o trochu pracnější než klasická česnečka, ale zazáří i jako chod honosného menu.
Načítám komentáře...