Krémová pórková polévka
Seznam surovin
- pórek 5 kusů
- slanina anglická 4 plátky
- česnek 3 stroužky
- paprička chilli červená 1 kus
- vývar kuřecí 1 litr
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- víno bílé 70 mililitrů (suché)
- cukr třtinový 2 lžíce
- máslo 3 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Pórek omyjte, podélně rozřízněte a důkladně zbavte písku, který se rád ukrývá v jednotlivých vrstvách. Osušte ho a nakrájejte na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej s máslem, vsypte pórek, osolte, opepřete a přidejte nakrájenou chilli papričku. Promíchejte a restujte asi 15 minut, dokud nezačne pórek zlátnout.
2. Přisypte cukr, promíchejte a nechte zkaramelizovat. Česnek oloupejte, stroužky nakrájejte na tenké plátky a přidejte do hrnce. Zvyšte teplotu, přilijte víno a za občasného míchání ho nechte zcela vyvařit. nalijte do hrnce vývar, snižte plamen a nechte vařit 15 minut. Zatímco se polévka vaří, plátky slaniny položte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozpálené na 200°c opečte dokřupava. Nechte vychladnout a nalámejte na kousky. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, a rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, nechte polévku krátce prohřát a podávejte s kousky opečené slaniny.
Poznámka k receptu
U pórkové polévky platí pravidlo za málo peněz hodně muziky stoprocentně. Uvařte si naši verzi, kdy jemnou chuť pórku posílíte chilli papričkou. Většinu surovin navíc máte určitě doma.
Načítám komentáře...