Krémová zeleninová polévka s cibulovými nočky
Seznam surovin
Na noky:
- brambory 100 gramů (vařené ve slupce, jemně nastrouhané)
- mouka pšeničná hrubá 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- máslo 3 lžičky
- pažitka 3 lžičky (drobně nakrájená)
- sýr tvrdý 2 lžičky (jemně nastrouhaný)
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Do polévky:
- voda 0,9 litru
- zeleninová směs 400 gramů (jarní mražená )
- smetana 1 decilitr (30%)
- brambory 3 kusy (oloupané )
- sůl 3 špetky (orientační množství)
- koření polévkové 1 lžíce (směs)
- pepř černý 1 špetka (mletý )
Postup přípravy
Do hrnce dáme kostičky nakrájených brambor, zalijeme je vodou, přivedeme k varu a osolíme. Vaříme téměř doměkka. Pak do polévky přisypeme mraženou zeleninu a vaříme, až vše změkne. Trochu uvařené zeleniny vyjmeme a schováme na pozdější ozdobení polévky.
Na nočky osmažíme drobně nasekanou cibuli dorůžova na polovině dávky másla a necháme ji vychladnout. K nastrouhaným bramborám přidáme hrubou mouku, žloutek, změklé máslo, sýr, sůl, pažitku a osmaženou cibulku. Připravíme husté těsto, ze kterého lžičkami tvarujeme malé nočky, které zavařujeme do vroucí osolené vody. Vaříme zhruba 4 - 5 minut. Potom je vyjmeme odpěňovačkou.
Polévku sejmeme z plotýnky, vmícháme smetanu, vše rozmixujeme a dochutíme solí a polévkovým kořením. Do misek nebo talířů rozdělíme nočky, přelijeme je polévkou a pokrm ozdobíme kousky celé zeleniny.
Načítám komentáře...