Londýnská hrachovka
Seznam surovin
- slanina anglická 175 gramů
- cibule 1 kus (středně velká nakrájená nahrubo)
- celer řapíkatý 1 snítka (nahrubo nakrájený)
- mrkev 1 kus (velká oloupaná a nakrájená na plátky)
- vývar 1 litr (z uzeného kolena)
- hrách žlutý 350 gramů (nebo zelený, sušený předem namočený)
- máslo 75 gramů
- chléb (nasucho opečené krutony )
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
1. Vývar uveďte do varu, přisypte hrách a zvolna povařte asi 30 minut.
2. V jiném hrnci rozehřejte dvě třetiny másla a přidejte do něj 100g nakrájené slaniny a zeleninu. Na středním plameni vše osmažte asi 15 minut dozlatova.
3. Zeleninu se slaninou přesuňte do hrnce s hrachem, mírně osolte a opepřete, hrnec přikryjte a mírným varem povařte ještě přibližně 40 minut.
4. V pánvičce nasucho opečte zbylou pokrájenou slaninu dokřupava. Polévku rozmixujte, je-li potřeba, zřeďte trochou vody nebo vývaru a nakonec do ní vmíchejte zbylé máslo. Podávejte ji se slaninou a s opraženými krutony chleba.
Poznámka k receptu
Pojmenovaná je prý podle toho, že je tak hustá, jako bývaly pověstné londýnské mlhy (a těm se prý zas říkávalo „hrachovky“, protože byly tak husté jako populární polévka…). Tak to alespoň tvrdí známá britská kuchařka a autorka Delia Smith, z jejíž sbírky tento recept pochází.
Načítám komentáře...