MASOPUSTNÍ CIBULAČKA
Seznam surovin
- cibule 1 kilogram
- uzené maso 500 gramů
- mrkev 4 kusy
- celer 1 kus
- petržel kořenová 2 kusy
- máslo 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- pivo světlé 200 mililitrů
- bobkový list 1 kus
- nové koření 3 kuličky
- pepř černý 5 kuliček
- chléb toastový 5 plátků
- majoránka 2 hrsti (čerstvá)
- sůl
Postup přípravy
1. Uzené dejte do hrnce, přidejte na větší kusy nakrájené 2 mrkve, ½ celeru a 1 petržel, dále bobkový list, nové koření, pepř a zalijte vodou. Přiveďte k varu, pak plamen stáhněte a maso uvařte doměkka. Pak ho vyjměte, vývar přeceďte a použijte na základ polévky. Zeleninu a koření vyhoďte.
2. Zbylou mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, celer na kostičky a krátce opečte na troše másla. Vyjměte a odložte stranou. Cibuli nakrájejte na klínky, v pánvi rozpalte zbytek másla a pomalu ji orestujte dozlatova. Pak ji zaprašte moukou, krátce opečte a zalijte pivem. Nechte ho odpařit a přilijte asi 1,5 litru uzeného vývaru a část nasekané majoránky. Přidejte opečenou zeleninu a vařte asi 30 minut,
3. Uzené maso nakrájejte na kostičky a dejte do polévky prohřát. Mezitím nakrájejte toastový chleba na kostičky, které nasucho opečte na pánvi. Polévku podávejte se zbylou majoránkou a opečenými krutony.
Poznámka k receptu
Čeká-li vás účast v průvodu, nebo bouřlivější oslava, důkladně se připravte. Tahle polévka zahřeje, zasytí, a žaludek navíc připraví na příval alkoholu.
Načítám komentáře...