MRKVOVÁ POLÉVKA S TYMIÁNEM A PARMAZÁNOVÝMI SUŠENKAMI
Seznam surovin
- mrkev 100 gramů
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- tymián 3 snítky (čerstvý)
- máslo 2 lžíce
- vývar kuřecí 1,2 litru
- smetana 100 mililitrů (12%)
- sůl
- pepř
- koření chilli (vločky k podávání)
Sušenky:
- listové těsto 1 kus
- sýr Parmezán 60 gramů
- vejce (na potření)
Postup přípravy
1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka. V hrnci se silným dnem rozpalte máslo a orestujte na něm cibuli a česnek. Jakmile změknou, přidejte mrkev a lístky tymiánu, krátce opečte a zalijte vývarem. Osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne, mělo by to trvat asi 20 minut.
2. Než se polévka dovaří, rozbalte listové těsto a rádýlkem z něj vykrájejte čtverečky nebo jiné tvary. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a potřete vejcem. Hojně je zasypte nastrouhaným parmazánem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
3. Jakmile zelenina změkne, rozmixujte polévku dohladka. Přilijte smetanu a nechte ji krátce prohřát. Každou porci podávejte ozdobenou tymiánem, chilli vločkami a se sýrovými sušenkami.
Poznámka k receptu
Vyhlédněte si první jarní mrkve a připravte z nich skvělou krémovou polévku. Netrapte se vymýšlením složitých kombinací, sladkým křupavým kořenům bude stačit tymián a sýrové sušenky.
Načítám komentáře...