Mrkvový krém s ančovičkami
Seznam surovin
- vývar kuřecí 8 decilitrů
- mrkev 3 kusy (střední)
- brambory 2 kusy (střední)
- smetana 2 decilitry
- cibule 1 kus (střední)
- fenykl 1 kus
- ančovičky 6 kusů (filátka)
- koňak (40%) 2 decilitry
- česnek 2 stroužky
- šalvěj 2 listy
- olej olivový
- máslo
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na ozdobu:
- fenykl 1/2 kusu (zelená část a kousek bulvy)
- ančovičky 3 kusy (filátka)
- smetana zakysaná 2 lžíce
- olej 1/2 lžičky
Postup přípravy
Mrkev a fenykl očistíme, cibuli a česnek oloupeme a vše nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme trochu oleje s máslem, přidáme připravenou zeleninu a krátce vše orestujeme.
Přidáme nasekaná filátka ančoviček, přilijeme koňak, opatrně ho zapálíme a chvíli flambujeme. Když oheň dohoří, všechny suroviny v hrnci zalijeme kuřecím nebo telecím vývarem, přidáme oloupané, nadrobno nakrájené brambory a pomalu vaříme doměkka.
Fenykl na ozdobení nakrájíme na plátky a orestujeme je na troše oleje. Polévku přelijeme do mixéru, osolíme ji, opepříme, přidáme šalvěj a smetanu a vše rozmixujeme na hladký krém (můžeme použít i tyčový mixér a polévku rozmixovat přímo v hrnci).
Polévku rozdělíme na talíře a každou porci ozdobíme orestovanými plátky fenyklu, nasekanými ančovičkami, zelenými lístky fenyklu a zakysanou smetanou.
Načítám komentáře...