Pavoučí polévka
Seznam surovin
- polévka 1 litr (hotová - hrachová, dýňová...)
- listové těsto 1 balení
- olivy černé (bez pecek)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
- smetana 1 lžíce (na potření)
Postup přípravy
Připravíme si čtyři šálky na polévku s podšálky.
Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou rozválíme na obdélníkový plát. Z každého plátu pak nakrájíme osm proužků širokých 2,5 cm, které diagonálně překrojíme, takže získáme celkem 32 pavoučích “nožek” které budou na jednom konci širší a na druhém užší. Ze zbytku těsta pak vykrojíme čtyři kolečka o trochu menším průměru, než je průměr šálků na polévku.
Šálky postavíme na podšálky a naplníme je do tří čtvrtin horkou polévkou. Nejdříve vytvoříme na šálcích nožky. Proužky těsta bereme jeden po druhém a každý přilepíme nejprve tenčí stranou na podšálek, pak ho vedeme vzhůru podél vnější strany šálku přes jeho hranu a po vnitřní stěně a povrchu polévky (pokud proužek sahá dále, než 1 cm od středu polévky, odstřihneme ho nůžkami, aby nebyl příliš dlouhý). Takto postupně připevníme na každý šálek osm proužků těsta. Pak do každého šálku položíme kolečko těsta a povrch koleček i nožek potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou. Nakonec na každé kolečko položíme dva kroužky černých oliv jako oči.
Šálky i s podšálky vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C, po chvíli teplotu snížíme na 160 °C a těsto dopečeme dozlatova.
Načítám komentáře...